EELT & EELTPITTEN


Aan de voeten hebben we een natuurlijke beschermlaag, variërend in dikte. De plaatsen waarop wij staan, de 'drukpunten' zoals op de bal van de voet en onder de hiel, hebben van nature een dikkere hoornlaag (buitenste laag van de huid).

Bij veel mensen wordt deze beschermlaag van dode cellen op specifieke plaatsen te dik en veroorzaakt een branderig gevoel en pijn bij het lopen. Dan hebben we te maken met eelt, vaak in combinatie met likdoorns.

Eeltvorming ontstaat wanneer vermeerderde druk of wrijving plaatsvindt op een bepaald gedeelte van de huid. Zo zal de over een bot liggende huid reageren met de aanmaak van eelt. Het onstaan van eelt is o.a. afhankelijk van:

- overmatige druk of wrijving

- slecht passend schoeisel of zolen

- afwijkende lichaamshouding

- afwijkende voetstand of afwijkende botstructuren

- het vochtgehalte van de huid

De pedicure zorgt in de eerste plaats voor het pijnloos verwijderen van overtollig eelt door middel van een professioneel toestel, mesje of rasp, afhankelijk van de dikte en locatie van het eelt. Tegelijkertijd worden ook de eventueel aanwezige eeltpitten weggehaald. Door de oorzaken van het overmatige eelt te bepalen, kan zij eventueel preventieve maatregelen adviseren. U loopt weer op 'wolken'!

EELTPITTEN

De eeltpit , ook likdoorn genoemd, is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Dit centrum wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel.

De eeltpitten kunnen zowel aan de voetzool (hak, voorvoet) als op de bovenkant van de teengewrichten gelokaliseerd zijn. Ook kunnen eeltpitten ontstaan aan de zijkanten van de tenen wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar gedrukt worden.

Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurig plaatselijke wrijving en druk. Deze eeltplek kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken.

Er bestaan verschillende soorten eeltpitten, ze kunnen ook op verschillende plaatsen voorkomen. Het 'eksteroog' is één van de meest voorkomende.

Een gespecialiseerd voetverzorger kan de eeltpit vakkundig verwijderen door het rondom liggende eelt weg te nemen en vervolgens de kern van de likdoorn weg te halen. De likdoorn wordt door het aanbrengen van vilt of een silicone teenstukje drukvrij gelegd. Als dit met regelmaat gebeurt, zal in de loop van de tijd de likdoorn kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk ook de oorzaak wordt opgeheven. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door met dezelfde schoenen te blijven stappen, is het logisch dat er zich langzaam weer een eeltpit vormt.

Liesbeth's Beauty Care

9200 Dendermonde

0475/20.27.58